Hvordan designe og arrangere et funksjonelt kjøkken?

bilder fra Alvhem

Kjøkkenet er et unikt sted i hvert hjem. Vi bruker mye tid på det, fordi det er her det skapes næringsrike daglige måltider og spesialiteter, hvis tilberedning ofte krever tid med riktig forpliktelse. Men her lager vi ikke bare mat – vi snakker også ofte, slapper av og har det bra. Det er mange oppskrifter på et velutstyrt kjøkken – og ingrediensene til hver av dem er gjennomtenkte beslutninger.

Før du begynner å designe, svar på følgende spørsmål:

1. Hvor mye plass har du på kjøkkenet? Størrelsen og høyden på kjøkkenområdet bestemmer designdisiplinen. Design kan tilnærmes annerledes når vi har 24 m2 å utvikle, og annerledes når området er mindre.

2. Hvor ofte spiser folk hjemme – og hvor ofte «utenfor byen»? Jo sjeldnere husholdningsmedlemmer bruker kjøkkenet aktivt, jo mindre fornuftig er det å investere i rikt utstyr (grunnleggende kjøkkenutstyr og apparater er tilstrekkelig). Imidlertid, hvis kjøkkenet er hjertet i huset, er det verdt å ta vare på det med størst omhu, planlegge hver kvadratcentimeter slik at alt er på plass, for hånden og i tilstrekkelig mengde, og slik at det etter kulinarisk galskap er lett å få orden.

3. Hvor ofte handler du dagligvarer? Hyppigheten og forståelsen av matkjøp påvirker mengden lagringsplass. Å handle for en familie på 4 eller mer, laget en gang i uken, krever et romslig kjøleskap og oppbevaringsskap eller et eget spiskammer. Det vil være annerledes hvis vi handler hver dag, på vei hjem fra jobb, og kjøper de mest nødvendige tingene til neste dag.

4. Hva er formen på kjøkkenrommet? De vanligste kjøkkenoppsettene er: bokstaven L, bokstaven U, et kjøkken med en øy, en dobbelrekke og et kjøkken med en hastighet (veldig ofte funnet i stuer med kjøkkenkrok). Hver av disse formene har sine fordeler, som det er verdt å få mest mulig ut av. Et ekstra spørsmål er – er kjøkkenet et eget rom eller er det åpent mot stuen? Uansett form på kjøkkenet, husk på det våte når du designer det: vask (oppvaskmaskin, oppvaskmaskin), varm (komfyr, stekeovn), kald (kjøleskap pluss fryser), benkeplater og lagringsområder. Den såkalte funksjonelle trekanten – det vil si mellomrommet mellom vasken, komfyren og kjøleskapet, der apparatene er plassert 120-210 cm fra hverandre – gir brukervennlighet ved bruk av kjøkkenet.

5. Er kjøkkenet opplyst av sollys? Naturlig lys fra vinduer skal brukes ved vasken, benkeplaten og / eller kjøkkenbordet. Alle undereksponerte steder skal lyses opp med kunstige kilder – LED-strips og -strimler under kjøkkenskap samt spotbelysning eller lamper over benkeplaten og bordet er flott.